Sahara

Sankilantie 41,
42800 Haapamäki

Oskari 040-582 0675
Petra 044-069 6436

saharanravitalli(at)luukku.com

2011 Ajankohtaista

06.10.2011

Paljon muutoksia toiminnassa

Tämän hetkisen elämäntilanteemme vuoksi olemme vähentäneet tilamme hevosmäärää radikaalisti. Petran opiskelut vievät seuraavana kahtena vuotena niin paljon aikaa, että toimintaa kevennetään hieman, että voimavarat suuntautuvat tulevaisuuteen ja uusiin koitoksiin ja haasteisiin.

Tuntuu hieman oudolta, että kesällä hevosia oli tilalla vielä 75, nyt niitä on 40. Jo keväällä sovimme Kemppitallin kanssa, että heidän tammoilleen etsitään uudet kodit syksyllä. Edellis sunnuntaina Pasi Korkalan autoon nousi kahdeksan Kempin tammaa sekä yksi asiakkaan varsa. Hieman haikea tunne oli viedä autoon tammoja, joiden kanssa oli tehnyt töitä useita vuosia. Etenkin Conchita Bi:n ja Dame Edna Hanoverin kohdalla iski haikeus; edellinen oli talossa kuitenkin kuusi vuotta, jälkimmäinen vuoden vähemmän. Monta hetkeä on yhdessä vietetty.

Huutokaupassa myimme koko ikäluokan -10 lukuun ottamatta yhtä loukkaantunutta poisjääntiä. Kaikille varsoillemme löytyi hyvä ja tavoitteellinen koti, mistä olemme iloisia. Onnea uusiin koteihin!

Kriterium-raveihin Teivoon veimme yhden asiakkaamme varsan, joka lähti valmennukseen Ranskan maalle, tilalle tuli siitostamman elämää aloittava Daphne, joka lopetti kilpauransa juuri mallikkaasti ja kantaa ensimmäistä varsaansa.

Lisäksi valmennettavistamme Sahara Renegade siirtyi Ypäjän huutokaupan aikaan Forssaan Anssi Nurmiselle ja jatkaa siellä, mikäli kimppa saadaan kokoon.

Toinen kolmesta valmennettavastamme, Sahara Twilight, siirtyi Aarnikoivun sisaruksille, Ainolle ja Annalle, Hämeenkoskelle suoraan Jyväskylän kolmosen startin jälkeen heti raveista ja jatkoi hienosti Kouvolan kakkosella Ainon valmennuksesta häviten vain niukasti voiton kovalla voittajakertoimella. Sisaret olivat apunamme mm. Ypäjän huutokaupassa ja he ovat omalta osaltaan mukana apuna meidän toiminnassa myös jatkossa. Alla olevassa kuvassa Twilight Petran ajamassa lämmityksessä tauoltapaluustartissa Seinäjoella 05.09.

Kaikille näille hevosille toivomme hyvää jatkoa!

sahara_twilight050911.jpg

Sahara Twilight 2011, kuva: Kirsi Kantokoski 2011.

 

 

14.08.2011

 

 

Tervetuloa tutustumaan etukäteen huutokauppavarsoihin!

 

 

Koko ikäluokkamme -10 (lukuunottamatta ensi keväänä siitosuransa aloittavaa Sahara Hardcorea), eli kahdeksan varsaa, on ilmoitettu Ypäjän varsahuutokauppaan. Mukana on siis neljä Make It Happeniläistä orivarsaa, kolme Make It Happeniläistä tammavarsaa sekä Milian varsa Joihurista.

Kaikki varsat on kuvattu Laukaan klinikalla jo keväällä, sekä opetettu ajolle jonkin aikaa sitten. Varsat ovat säännöllisessä ajossa huutokauppaan asti. Varsoja voi tulla katsomaan sekä koeajamaan tilallemme jo ennen huutokauppaa. Tämä antaa ostajalle paremman hinta-laatusuhteen arvioimismahdollisuuden paikan päällä huutokaupassa. Päätimme laittaa esimerkkinä huutokauppaan koko ikäluokan, ettei ostajille tule ajatusta, että "huonot" varsat viedään huutokauppaan ja parhaat jätetään kotiin. Nyt kaikki varsamme ovat siellä vapaasti kaikkien huudettavissa ja niiden tulevat hinnat muodostuvat todellisten ostajien huudoista eli hintoja ei vedätetä ylöspäin, ja varsat myydään.

 

 

08.07.2011

 

 

Kesän alkupuolella ollut hurjasti eri projekteja.

 

 

Normaalien tilan töimme lisäksi kesän alkupäähän on summautunut monenlaista projektia tilallemme.

On ollut mm.:

 

Peltojen uudistamista ja muokkausta.

muokattuja_peltoja.jpg

 

 

Tieremonttia sekä tallinmäessä että kauempana tallista.

tieremontti_alussa.jpg

 

 

Tallia ympäröivien metsien alkukarsintaa.

metsn_karsintaa.jpg

 

 

Paraikaa meneillään olevia heinätöitä.

heinantekoa.jpg

 

 

Sekä tietysti vedenjakoa laitumille, varsojen lämpöjen mittaus päivittäin, siemennyksiä, tiineystarkastuksia, hevosten ajoa etc. Vettä kuluu n. 3000 litraa laitumille päivässä. Innokkaat apulaiset ovat aina mukana, täytyyhän työnjohtajan olla paikalla vesikärryssä:).

tyonjohtaja_paikalla.jpg

 

 

 

 

11.04.2011

 

Vuotiaat Sahara-varsat kuvattavana, Kempin vuotiaat kohti Lahtea.

 

 

Kävimme tänään ensiksi aamulla 11 varsan kanssa Laukaan klinikalla kasvukuvissa. Kaikilta varsoilta kuvattiin kaikki nivelet irtopalojen varalta. Tämän reissun jälkeen pakkasimme Korkalan Pasin autoon vielä Kempin -10 varsat, jotka suuntasivat Lahteen ajo-opetukseen.

 

05.04.2011

 

 

Siemennykset alkavat tällä viikolla!

 

 

Päätimme kevään alussa, että aloitamme siemennykset tänä vuonna vasta huhtikuun alusta. Myöhäisen kevään alun vuoksi moni nyt varsoneista tammoista on kantanut ihan reilusti yli lasketun ajan ja tämänkin vuoksi siemennykset siirtyvät näiden kohdalla automaattisesti hieman.

 

 

09.03.2011

 

 

Sivuja muokattu; kimppavarsa -alasivu lisätty myytävänä otsikon alle!

 

 

Luettavuuden helpottamiseksi myydyt varsat ja kuvat niistä on poistettu ja kuva-albumiin on luotu albumit varsoista -08 ja -09.

Kimppavarsa sivu on avattu ja tälle sivustolle tulevat vuosittaiset kimppavarsamme.

Nyt on mahdollisuus päästä suht pienellä panostuksella mukaan laadukkaaseen kimppavarsa Sahara Renegadeen. Ori on säännöllisesti treenattu ja menee mukavasti, tähtäykset ovat ikäluokkakilpailuissa. Näin pitkälle treenattua, lupaavasti menevää varsaa, on harvoin tarjolla ilman tähtitieteellistä hintaa. Tässä varsassa on hinta-laatusuhde todellakin kohdallaan. Kts. lisää kimppavarsat linkistä.

 

 

 

02.03.2011

 

 

Varsojen tarkkailua ennen syntymää ja syntymän jälkeen.

 

 

Tänä vuonna meillä on toista kertaa käytössä semmoinen systeemi, että tammat koetetaan ja ultrataan noin kuukausi ennen varsomista. Tällöin näemme sen, että varsa on oikeinpäin, siis pää edellä, tulossa (vältämme "täpät"), lisäksi ultran avulla tammoilta mitataan kohdun seinämän +istukan paksuus, jolloin voimme saada kiinni esimerkiksi vielä muutoin näkymättömän tulehduksen kohdussa, ja näin tamma voidaan lääkitä, jos tulehdus havaitaan.

 

Uutena otimme tänä vuonna käyttöön varsan vasta-ainetasomäärityksen seerumista. Tamman maito voi olla hyvää (näemme sen refraktometrillä), mutta vasta-aineiden imeytymisessä voi olla ongelmia (failure of passive transfer). Tämän testin pystymme suorittamaan yksinkertaisin laboratoriovälinein kotona (ei tarvita valmiita ja suht kalliita testiliuskoja), ja saamme arvokasta tietoa, ja käsityksen siitä, jos jollain varsalla veren vasta-ainetasot eivät ole riittävät.  

 

Ja kun kaikki on kunnossa, vauhtia riittää :)


p2270018.jpg

 

 


 

22.02.2011

 

 

Varsomiskausi käyntiin.

 

 

Ensimmäinen tämän kevään varsoista, oripoika Isadora Laukosta, näki päivänvalon tänä aamuna. Varsomiskausi jatkuu kesäkuun alkupuolelle asti ja tuolloin pitäisi ilman mutkia olla tallissa 21 varsaa.

 

 

21.01.2011

 

Varsomiskausi lähestyy!

 

 

Reilu kuukausi, ja sitten se taas alkaa; varsomiskausi. Ensimmäiset tammamme varsovat helmi-maaliskuun vaihteessa, todennäköisesti jo helmikuun puolella. Syntymässä tällä hetkellä on 21 varsaa... 22 oli alkuperäinen luku. Kasvattajan näkökulmasta yksi ikävimmistä asioista, luominen, tapahtui tänä vuonna Milialle, joka oli kantavana Kilun Peedrosta. Vaikka etukäteen osasimme pelätä, että näin suuresta tammamäärästä tappioprosentti on jonkinlainen vuotta kohti, yhtä ikävältä menetykset aina tuntuvat. Siihen pitää osata varautua, vaikka tammat hoidetaan hyvin ja rokotetaan säännöllisesti. Tässäkin tapauksessa abortoitu sikiö jälkeisineen toimitettiin Eviraan tutkittavaksi mahdollisten tarttuvien patogeenien varalta.

 

Omat tammat -sivulla kunkin tamman kohdalta näkee, mistä oriista varsaa odotetaan. Samoin vieraista tammoista, jotka varsovat täällä kevään aikana, on päivitetty tiedot omalle sivulleen 2011.

 

kukkuluuruu.jpg